Wat is het ontstaan van Koningsdag?

  • , door Martijn
  • 2 min lezen

Elk jaar vieren we Koningsdag, maar weinig mensen weten waar deze traditie vandaan komt. In 1885 vierden we voor het eerst “Prinsessedag”, om de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina te eren. Het evenement werd georganiseerd met doel om de natie te verbinden. Het eerste jaar werd het alleen in Utrecht gevierd, waarna in opvolgende jaren andere gemeentes dit feest overnamen.

Nadat koning Willem III overleed in 1980 en Wilhelmina tot Koningin werd gekroond veranderde Prinsessedag in Koninginnedag. Tot en met haar troonafstand in 1948 werd Koninginnedag jaarlijks op haar verjaardag (31 augustus) gehouden. Koningin Julia nam de troon van haar over en vierde Koninginnedag op haar verjaardag op 30 april. Vanaf de jaren vijftig groeide Koninginnedag dag uit tot een nationale feestdag waarop steeds meer mensen vrij kregen van werk.

Troon overdracht van Koningin naar koningsmantel


Toen Beatrix de troon overnam op 30 april 1980 besloot ze om de viering van Koninginnedag op 30 april aan te houden. De praktische reden was dat het weer op haar eigen verjaardag, 31 januari, niet zo lekker is. De andere reden was om haar moeder te eren. Vanaf 2014 vieren we Koningsdag na de inhuldiging van Willem-Alexander. We vieren Koningsdag op 27 april behalve in de jaren dat deze dag op een zondag valt.

De Koninklijke familie bezoekt een plaats in Nederland waar een speciale viering wordt gehouden. Bij deze viering laat een dorpje of stad de hoogtepunten van die plek zien. Vaak zijn er ouderwetse spelletjes en worden er dansen en toneelstukken opgevoerd.


Koningsdag is een leuke feestdag


Koningsdag is een dag waarop het hele land samenkomt en gekleed in de kleur oranje feest viert. Veel huishoudens hijsen de vlag en kijken tv terwijl ze een oranje tompouce eten. Elk jaar hebben we een dag dat het hele land gelijk is en viert dat we in Nederland wonen. Door de jaren heen zijn er veel tradities bijgekomen. Zo zijn er door het hele land vrijmarkten waar kinderen en volwassenen hun spulletjes verkopen.

Daarnaast worden er door het hele land feesten en festivals georganiseerd die niet alleen Nederlanders maar ook veel toeristen trekken. Helaas hebben sommige toeristen niet de huidige reisgidsen. Hierdoor zie je elk jaar op 30 april verklede toeristen die niet snappen waar het feestje is.

De eenheid van Koningsdag komt vooral voort de kleding die mensen dragen. Iedereen heeft iets met de kleur Oranje aan. Of kleding met de kleuren van onze rood, wit, blauwe vlag. Daarnaast zie je elk jaar ook veel mensen die echt iets hebben gemaakt van hun outfit. Zo zie je op de straat ook veel prinsen, prinsessen, koningen en koninginnen lopen. De meest gekke outfits zie je voorbij komen, bijvoorbeeld onherkenbare liefhebbers van het feest in een second skin pak. Koop je kleding voor Koningsdag nu bij e-carnavalskleding!

 

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.