Carnaval staat weer voor de deur. Het grootste verkleedfestijn van het zuiden wordt ieder jaar weer goed gevierd. Iedereen hijst zich in de leukste pakjes en de alcohol zal rijkelijk vloeien. Een en al gezelligheid natuurlijk.
Als jij een echte zuiderling bent, weet je precies hoe deze week vol lol gaat en hoe je je daar het beste op kunt voorbereiden. Maar wat als je zelf niet uit Limburg of Brabant kom, maar wel naar het zuiden afreist voor het grote feest? In deze blog lees je hoe jij carnaval overleeft.
Mini cursus carnaval
Leuk dat carnavallen, maar misschien stel je je nog wat vragen, zoals ‘Wat is carnaval?’, ‘Wat vieren we met carnaval?’ en ‘Wat moet je weten voordat je carnaval gaat vieren?’. Carnaval wordt vanouds gevierd als het feest voordat je 40 dagen gaat vasten voor Pasen. Vandaag de dag heeft carnaval vrijwel niets meer met het Katholieke geloof te maken en wordt er gewoon 4 dagen feest gevierd, omdat het kan! Officieel begint carnaval op een zondag en duurt het drie dagen. Veel steden beginnen echter al op vrijdag of zaterdag met optochten en feesten. En in enkele dorpen en steden kan je zelfs al op donderdagavond helemaal los gaan. Dinsdagavond is dan wel ook echt de laatste avond van carnaval.
Tijdens carnaval hebben veel steden en dorpen een speciale carnavalsnaam. Zo heet Den Bosch Oeteldonk met carnaval en wordt Breda veranderd in Kielegat. In Brabant is er de traditie om steden een gehele andere naam te geven. Zo heet Eindhoven bijvoorbeeld Lampegat. Maar in Limburg wordt er vaak een limburgs dialect gebruikt; Maastricht wordt bijvoorbeeld ‘Meestrech’ genoemd. Buiten Brabant en Limburg zijn er enkele andere steden waar carnaval wordt gevierd. Ook deze steden hebben een specialen carnavalsnaam. Amersfoort, waar ze ook carnaval vieren, wordt bijvoorbeeld Trekkersgat genoemd en Nijmegen is Knotsenburg.
Tip 1: geen schaamte
Carnaval is een feest waar alles kan en niks moet. Maar wanneer je carnaval viert, moet je het goed doen. Zo ga je met carnaval verkleed. Maar wat trek je eigenlijk aan? Ons advies is om iets aan te trekken waar jij je comfortabel in voelt. Daarnaast is het goed dat jouw outfit tegen een stootje kan. Laten we eerlijk wezen: met carnaval is niet iedereen even handig en zo is het de normaalste zaak van de wereld dat er een glas bier, of twee, over je outfit gaat. Ga voor outfit van je favoriete dier, zoals een leeuwenpak ofapenpak. Maar je kunt tijdens carnaval ook kiezen voor een leuk beroep, zoals politie of cowboy. Let wel op de lokale gebruiken van de stad waar jij gaat carnavallen. Zo is het in Oeteldonk (Den Bosch) juist niet de bedoeling om carnavalskleding aan te trekken. Hier dragen de locals een kiel met rode/witte/gele emblemen en sjaal. In sommige kroegen mag je zonder deze kleding niet naar binnen.
Tip 2: denk aan laagjes
Naast dat je kleding tegen een stootje moet kunnen en er natuurlijk leuk moet uitzien, is het goed om je te kleden in laagjes. Laagjes zijn key tijdens carnaval. Je zult namelijk veel buiten zijn, voor bijvoorbeeld een kroegentocht of de optocht. Maar vervolgens zul je ook veel in warme, volle kroegen staan. Laagjes zorgen ervoor dat jij het warm hebt als je naar buiten gaat en zijn makkelijk uit te trekken als je binnen bent. Kies bijvoorbeeld voor een leuke carnavalsjas voor over je outfit.
Tip 3: bier zorgt voor plezier!
Een ding is zeker: met carnaval zal de alcohol vloeien! En bier is het drankje dat je tijdens Carnaval drinkt. Tijdens carnaval drink je de hele dag ongegeneerd bier en doe je gek. Toch is het soms lastig vol te houden. Je begint vaak al in de middag en de feestjes gaan 4 (soms 5) dagen door tot laat in de uurtjes. De tip hier is: drink tussendoor voldoende water. In de wc kun jij jouw glas gewoon vullen met water en dit zal je de volgende dag merken. Toch wakker met een kater? Kies dan niet voor koffie. Koffie houdt, net als alcohol, vocht vast en dat zorgt er niet voor dat je kater weg zal gaan. Het beste middel is om genoeg water te drinken en anders weet je wat ze zeggen: je kunt een kater het beste bestrijden met bier. Maar voorkomen is beter dan genezen!
Woon jij niet in het zuiden, maar ga jij wel carnaval vieren? Zorg er dan voor dat je een slaapplek hebt of dat je met het OV naar huis gaat. Met de auto komen is niet handig. Naast dat het druk is in de stad, kun jij nooit meer nuchter rijden. In Lampegat (Eindhoven) kun je tegenwoordig een Uber bestellen. Super handig als je niet van Eindhoven zelf komt!
Tip 4: hos, spring, zing en lach mee
Tijdens carnaval luister je carnavalskrakers. Ook in de kroeg waar jij naartoe gaat, zullen deze krakers om je oren vliegen. Doe gezellig mee, het heeft geen zin om jezelf hiertegen te verzetten. Laat je vooral lekker meevoeren in het moment en hos, spring, zing (voor zover het gaat) en dans lekker mee met de rest! Voor je het weet waan jij je als een echte zuiderling en raak je besmet met het ‘carnavalsvirus’. Wil je je toch een beetje voorbereiden op deze muziek? Dit zijn de carnavalskrakers van 2020:
Cora van Mora - Knallen Met Die Ballen
Schorre Chef & MC Vals - Verbouwen
Vieze Jack - De Hut Verbouwen
Paul de Laat - WIJNEN (In het Chateau) - CARNAVAL 2020
Gebroeders Ko - Waar Is De Paracetamol
Stefan & Sean FT. Bram Krikke - Frikandel Speciaal
Tip 5: wat eet je tijdens carnaval?
Drinken is nooit slim op een lege maag. Daarom is het goed om de dag te beginnen met een goed en gezond ontbijtje. Zo is het goed om de dag te beginnen met een havermout ontbijtje. Het vult goed en geeft je veel energie. Meng het met wat fruit voor de vitamines en zo kan jouw dag goed beginnen. Het beste kun je kiezen voor een appel: daar zit veel voedingswaarde in. Daarnaast kun je een appel ook makkelijk meenemen. Een appel hap je snel weg tijdens een optocht of als je op de fiets zit.
Toch is het ook tijdens het feesten goed om voldoende, niet teveel, te blijven eten. Iets hartigs tussendoor zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel geregeld blijft. Kies bijvoorbeeld voor stevig soepje of een kop bouillon tussen de optocht en de kroegentocht door. Het zout komt in je bloedbaan terecht en trekt hier vocht aan. Toch naar de snackbar? Vermijd dan het vette frietje. Daar zitten veel koolhydraten in en dat is slecht in combinatie met alcohol. Je kunt beter kiezen voor een frikandel of een gehaktstaaf. Iets eten als je thuis komt? Naast de worstenbroodjes zijn ook de eieren je beste vriend tijdens carnaval. Eieren bevatten cysteine, dat helpt de giftige stoffen van alcohol op te ruimen. Er is geen verschil tussen gebakken of gekookte eieren, het helpt allebei super goed!
Extra tip voor de vrouwen
Neem zakdoekjes mee! Vaak moet je lang in de rij voor de wc staan en als je eenmaal aan de beurt bent, is het wc papier vaak ook nog eens op. Met zakdoekjes ben je helemaal voorbereid op deze vervelende situatie. Voor mannen is dit een minder groot probleem.
Als laatst tip: heb vooral heel veel plezier. Neem alles (en iedereen) met een korreltje zout en laat je helemaal gaan in het fijne feestje. Alaaf!