Het is bijna weer zover de elfde van de elfde, of terwijl 11 november, de start van carnaval. Maar waarom vieren we de start van het carnavalsseizoen eigenlijk op de 11e van de 11e? Dat het een traditie is, is één ding, maar waarom? Waar komt deze dag vandaan, wat doen we op deze dag en wat zijn de bijkomende tradities? Je leest het allemaal in dit artikel.
Waar komt de elfde van de elfde vandaan?
Dat 11 november een bijzondere datum is, hangt vooral samen met het getal elf. Het getal elf wordt vaak als het gekkengetal beschouwd. Waarom? Volgens sommige is het omdat het een dwaze overschrijding van 10 is, het getal van de Tien Geboden. Andere denken dat het is omdat 12 zal staan voor volheid en 12-1 net niet perfect is. Elf november, dubbel 11 is dus de reden om deze dag om te roepen tot gekkendag.
Toch is dit niet de enige reden die verklaard waarom we de start van het carnavalsseizoen op 11 november vieren. Sommige denken namelijk dat het te maken heeft met de armoede. In de middeleeuwen werd er namelijk voor Kerstmis gevast. Niet omdat het hoort bij het geloof, maar omdat er geld bespaard moest worden voor de kerstdagen. Het vlees uit de slachtmaand november werd dan ook bewaard tot Kerstmis. Hiermee begonnen ze de dag na Sint-Maarten waarop veel mensen nog snel de niet-houdbare producten aten.
Naast deze twee speculaties is er nog een reden waarom we op de elfde van de elfde de start van carnaval zouden vieren. Deze theorie benadrukt de relatie tussen het woord ‘elf’ en carnaval. Aan het begin van de 18e eeuw bezetten de Fransen het Rijnland. In deze periode werd er in het Rijnland al stevig carnaval gevierd. Maar nu de Fransen het stuk land bezetten, moesten deze op de hak genomen worden. De plaatselijke bevolking zette Franse steken op en koos de elfde van de elfde als datum voor hun sportfeest. Dit werd bedacht vanwege de drie principes van de Franse Revolutie: Égalité, Liberté et Fraternité. De beginletters vormen het woord ‘elf’.
Wat vieren we de elfde van de elfde?
Wat de reden ook is, op de 11e van de 11e vieren we de start van het carnavalsseizoen. Op deze dag zijn er grote feesten en wordt de Prins Carnaval van het carnavalsseizoen verkozen. Daarnaast wordt ook de Raad van Elf voorgesteld. Nadat deze zijn gekozen, komen ze op 11 november om 11.11 uur ´s avonds voor de eerste keer bijeen voor de eerste vergadering van het seizoen.
Ook wordt het thema van de carnavalsoptocht op 11 november bekend gemaakt, zodat de loop- en carnavalsgroepen kunnen beginnen met het bouwen van de carnavalswagens. De carnavalsroep ‘Alaaf´, die vaak na ieder speech van Prins Carnaval wordt geroepen, is mogelijk een verbasterin van het woord elf.
Waar is dat feestje?
Veel grote steden trappen de elfde van de elfde het carnavalsseizoen af met een groot feest. Zo kun je in Den Bosch, Breda, Tilburg, Maastricht, Venlo, Roermond, Sittard en Heerlen terecht voor een gezellig feest. Deze feesten beginnen vaak om 11.11 uur in de ochtend al en gaan door tot 11.11 uur in de avond. Trek een leuke carnavalsoutfit aan, zoals een dierenpak, disco outfit of boevenkostuum, want het is tijd voor een feestje!